Informace o potkanech

11. října 2009 v 13:16 | Miki ©


POPIS - Potkan obecný, je hlodavec často zaměňovaný s krysou obecnou. Základním rozpoznávacím znakem je jeho lysý a šupinatý ocas, u kořene nápadně zesílený, který je kratší než tělo. Hlava je zepředu mírně zaoblená, oči jsou drobné. Slabě osrstěné ušní botce jsou krátké (při přehnutí nedosahují k očím). Ve zbarvení hřbetu převládá šedohnědý až hnědý odstín, spodní strana těla je šedavá. Ocas je svrchu tmavší než vespod. Samice má 6 párů mléčných bradavek. Potkan se dožívá 3-4 let v laboratorních podmínkách, v přírodě až 2 let.

VELIKOST - Potkan dosahuje hmotnosti průměrně 400-600g, méně obvykle v dobrých podmínkách až do 900g. Samci jsou robustnější, samice bývají až o 1/3 menší. Délka těla bývá v rozmezí 160 - 270 mm.

ROZŠÍŘENÍ -
Potkan je kosmopolitní druh. Rozšířil se s rozvojem námořní dopravy z bažinatých oblastí východní Asie do mnoha končin světa, zejména do Evropy a Severní Ameriky. Přestože se začal rozšiřovat později než krysa obecná, větší přizpůsobivostí a schopností žít ve vlhkém prostředí ji na mnoha místech nahradil (zejména ve vnitrozemí). Ve střední Evropě se jeho hojnější výskyt datuje asi od 18. století.

Potkan se začal v 50 letech 20. století používat pro laboratorní účely díky vhodným rozměrům, snadnému odchovu a své inteligenci. Pro laboratorní účely se používá domestikovaná varianta alba, která má sníženou schopnost přenášení chorob. V 80-90 letech 20. století se potkan rozšířil do domácností, kam jej donesli někteří ze zaměstnanců laboratoří. Postupem času vznikaly křížením odlišné barevné varianty a potkan si získal na popularitě.

INTELIGENCE A ZPŮSOB ŽIVOTA -
Potkan patří mezi jedny z nejinteligentnějších hlodavců v přírodě. Díky své přizpůsobivosti svého organizmu a hierarchii je schopen přežít i v dnešní době včetně různých důmyslných hubících prostředků. Díky tomu se stal součástí všech velkých měst a větších lidských obydli, kde mnohem snadněji najde potravu a vhodné podmínky pro přežití.

Potkani v přírodě žijí v koloniích v počtu kolem několika desítek jedinců s hierarchickým uspořádáním. Jeden jedinec zpravidla nejsilnější samec ovlivňuje celou kolonii. Život této kolonie se trvale odehrává v jedné oblasti o rozloze cca 6km², na kterém členové kolonie získávají potravu a brání svoje území.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 baka baka | Web | 12. října 2009 v 10:35 | Reagovat

prosí zaregistruj se na mém blogu tady ´je registrace http://starej-se-o-pixelku.blog.cz/0908/registrace

2 A=N!E* A=N!E* | Web | 12. října 2009 v 18:51 | Reagovat

nahání mi to husí kůžiii

3 Miki © Miki © | 12. října 2009 v 21:31 | Reagovat

ale vždyt jsou krásní :)

4 BlackDoll-Nicole BlackDoll-Nicole | Web | 13. října 2009 v 10:02 | Reagovat

aHOJ,BUDU DÁVAT NA BLGO ČLÁNEK kdo semnou chce udělat rozhovor,chci jen vědět na co se mě budou ptát a tak. NEMYLSÍM TO TAK ŽE JSEM NÁKÁ CELEBRITA PROTOŽE NEJSEM..jEN BY MĚ TO ZAJÍMALO POkud budeš mít zájem jukni na ten článek..zatím se měj krásně.pá

5 Miki © Miki © | 17. listopadu 2009 v 12:13 | Reagovat

:)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.